Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
depth sounder help
#1
I picked up my 2006 3600 Sovran on Saturday, and brought it back to its 'home' port.  I noticed the depth sounder was just showing dashes (- - -).  It worked fine last year.  Any thoughts??  I haven't looked yet, but is it a thru hull transducer?  Could there be 'slime' on it and needs cleaned off?? (I am in fresh water)  Or is something else amiss??TIA
Like Post Reply

#2
How about the wiring to the transducer?  Or the switch/circuit breaker to the transducer?
Like Post Reply
#3
(05-11-2015, 11:40 AM)sluggo Wrote: I picked up my 2006 3600 Sovran on Saturday, and brought it back to its 'home' port.  I noticed the depth sounder was just showing dashes (- - -).  It worked fine last year.  Any thoughts??  I haven't looked yet, but is it a thru hull transducer?  Could there be 'slime' on it and needs cleaned off?? (I am in fresh water)  Or is something else amiss??TIA

Assuming you have RayMarine electronics, common to Tiara's of that time period, try this: go to the Sounder Page, select MENU, select Fish Finder Setup, select DSM Settings, select DSM Reset.

This will "ping" your transponder and may correct the problem. This is an issue not entirely uncommon to the RayMarine electronics, and you may have to "reset" in this manner from time to time.

Hope this helps.
Like Post Reply
#4
Thanks for the help guys!!!!  I will try that and see!!!
Like Post Reply
#5
(05-11-2015, 09:25 PM)Jim Gilly Wrote:
(05-11-2015, 11:40 AM)sluggo Wrote: I picked up my 2006 3600 Sovran on Saturday, and brought it back to its 'home' port.  I noticed the depth sounder was just showing dashes (- - -).  It worked fine last year.  Any thoughts??  I haven't looked yet, but is it a thru hull transducer?  Could there be 'slime' on it and needs cleaned off?? (I am in fresh water)  Or is something else amiss??TIA

Assuming you have RayMarine electronics, common to Tiara's of that time period, try this: go to the Sounder Page, select MENU, select Fish Finder Setup, select DSM Settings, select DSM Reset.

This will "ping" your transponder and may correct the problem. This is an issue not entirely uncommon to the RayMarine electronics, and you may have to "reset" in this manner from time to time.

Hope this helps.
Yes I have a ray marine e-120. I can't find the sounder page. I looked in the menu and did not see it   I looked at page and did not see it. The depth sounder days ray marine ST40.  So how do I get to the sounder page??? Tia
Like Post Reply
#6
I figured this out. I have an 'on hull' transducer (as opposed to a thru hull). In the little housing that it sits in, has to have a liquid. I think the recommend water system anti-freeze (pink stuff, cant remember the chemical name). anyway this has to have liquid in there, if for some reason it leaked out, or if it evaporated, whatever you have to refill. Just twist the top off, pour some in , replace the top, and you should be good to go. it happened to me this year as well, and this is what I did to repair!! Just FYI!!
Like Post Reply
#7
Hi
I'm a new owner of a used 2016 Tiara Q44 and while preparing for the new season I painted the bottom.  While painting the bottom I was looking for the transponder (to avoid Painting) but couldn't find it.  I know I have readings on my  Garmin display but do not see a traditional transducer on the hull.  Is it build into the PODS or am I overlooking it.  Any advise would be appreciated.
Randy
Like Post Reply
#8
Some of the transducers are not thru-hull. Look for a box built into the bilge (probably around the engines) with a cable going into it. That will be a "shoot-thru" transducer. They perform pretty well as long as you aren't going to deep.
Sans Peur 2003 Tiara 50 Open
Like Post Reply
#9
(04-20-2024, 10:24 AM)drrandolphtodd@gmail.com Wrote: Hi
I'm a new owner of a used 2016 Tiara Q44 and while preparing for the new season I painted the bottom.  While painting the bottom I was looking for the transponder (to avoid Painting) but couldn't find it.  I know I have readings on my  Garmin display but do not see a traditional transducer on the hull.  Is it build into the PODS or am I overlooking it.  Any advise would be appreciated.
Randy

Hi Randy,

How do you like your Q? I am currently under contract on one. I noticed the the transducer is built into the keel when the boat was hauled out and in the sling. 

Any comments on your experience with the Q is much appreciated. Maintenance, problems, defects, etc. 

Thank you! 

David
Like Post Reply
  


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  [Tiara Sovran] Depth finder problems becnme 5 4,280 05-30-2018, 12:18 PM
Last Post: sluggo
  depth sounder help sluggo 1 2,261 09-02-2015, 01:47 PM
Last Post: sluggo



Users browsing this thread:
1 Guest(s)

depth sounder help00